Wist u dit al?

1. Bomen in je tuin

Wees voorzichtig met bomen in je tuin. Wat er nu zo leuk en schattig uitziet, kan je riolering en uitzicht over 10 jaar grote schade toedoen. Informeer altijd naar de groeisnelheid van bomen en kies, indien je zeker wilt weten dat de boom klein blijft, een speciale dwerg variant.

2. Een te kleine of te grote vijver

Elke vijver in een tuin van betekenis (zelfs een mini-vijver) vergt flinke kosten en onderhoud. Een vijver heeft een apart ecosysteem en heeft al snel last van algen, onkruid en luidruchtige kikkers die je niet snel kunt vangen. Bedenk je heel erg goed of je echt een vijver wilt, ook met het oog op kleine kinderen en de magische aantrekkingskracht die water heeft op kinderen.

3. Te veel potplanten

Potplanten zijn makkelijk op je terras. Ze hebben in de zomer echter elke dag water nodig om te voorkomen dat je planten doodgaan. Het is handiger om het aantal potten te beperken en alleen te gebruiken voor planten zoals aardbeien en kort bloeiende planten om een accent te geven aan je terras.

4. Een grasveld

Neem in een kleine tuin geen grasveld. Ook al ben je nog zo’n fan, minder dan 10 vierkante meter gras kost meer hoofdpijn en onderhoud (maaien, mosbestrijding, etc.) dan dat je er plezier van hebt. Als je gras neemt, doe het dan meteen goed en zorg voor een oppervlak van minimaal 20 vierkante meter. Een alternatief is een nieuw soort kunstgras, dat is tegenwoordig zo goed dat het amper van echt is te onderscheiden.

5. Bezuinigen op een buitenkraan

Leg altijd een buitenkraan aan als je serieus bent over je tuin. Doe dat meteen als je toch je tuin opknapt en aanpakt, want dan kun je nog goed nadenken welke plek er handig is. Gardena biedt ook systemen met waterstopcontacten die je door je hele tuin kan gebruiken. Dat lijkt duur, maar een nieuwe tuinbeplanting, omdat je grasveld dood is en je coniferen slap is, is op termijn nog veel duurder. Met een buitenkraan kan je ook mooi je planten automatisch water geven.

6. Te veel planten

De gouden regel in een tuin is 80/20: 80% basisbeplanting en 20% accenten zoals bloeiers en verwisselbare planten zoals die in een moestuin. Plaats je meer éénjarige planten dan die 20%, dan kost de tuin je al snel veel meer tijd.

7. Goedkope of gladde terrastegels

Koop goede terrastegels. Besef je goed dat je terras je uithangbord is van je tuin, waar je zelf de meeste tijd zal spenderen. Goede dikke terrastegels zijn van beton of natuursteen, ze zijn niet glad als ze nat zijn, en ze zijn zeker 5 centimeter dik. Vraag bij je hovenier of tuincentrum naar de mogelijkheden voor bezorging. Tenzij je ooit stratenmaker bent geweest, moet je je terras laten aanleggen door een professional. Het is erg lastig (en zwaar) om zelf een terras goed recht te leggen met de afwatering de juiste kant op. Een professional kan ook voorkomen dat je tegels gaan verzakken.